Steeds meer huisdieren kampen met overgewicht of obesitas. Naar schatting is maar liefst 35% van de katten en honden in Nederland te dik. Net als bij mensen brengt dit bij dieren ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

Overgewicht ontstaat als dieren te veel eten en te weinig bewegen.  De energie inname door de voeding is groter dan nodig. Deze overtollige energie slaat het dier op in de vorm van lichaamsvet. Hierdoor wordt uw hond of kat te dik. Na castratie heeft een hond of kat 25% minder energie nodig uit de voeding dan voor de ingreep. Dat is een reden om na de castratie extra alert te zijn op het handhaven van een gezond gewicht.

Het is vaak moeilijk om de smekende blik van uw kat of hond te weerstaan als hij om iets lekkers bedelt. En het is fijn om je huisdier te verwennen met een extra lekker hapje op z’n tijd. Maar de gezondheidsrisico’s die dit op de lange termijn met zich meebrengt, zijn minder leuk voor dier en baasje.

De voornaamste risico’s bij overgewicht zijn:

  • * Suikerziekte; bij katten is het risico op het ontstaan van suikerziekte: 80 tot 90% van de katten        met obesitas lijdt aan suikerziekte!
  • * Gewrichtsklachten; pijnlijke gewrichten belemmeren uw kat of hond in bewegen, hierdoor wordt      nog minder energie verbruikt en belandt het dier in een vicieuze cirkel.
  • * Ademhalingsziekten bij katten en honden en hart- en vaat ziekten bij honden.
  • * Katten hebben een grotere kans op problemen met de urinewegen.
  • * Overgewicht vermindert de levensverwachting. De levensverwachting van honden met                      overgewicht is tot 2 jaar minder dan de levensverwachting van een slanke hond!

Hulp bij het bereiken van een gezond gewicht

U bent van harte welkom om uw huisdier bij ons te komen wegen, dit is altijd kosteloos.

Als u uw huisdier van jongs af aan regelmatig weegt is het makkelijker om een gezond gewicht te handhaven en op tijd in te grijpen bij overgewicht. Dit helpt bovenstaande risico’s te beperken.

Wanneer we constateren dat er sprake is van overgewicht of obesitas kunnen we u helpen uw huisdier te laten afslanken. Dit vraagt geduld en inzet, maar is altijd de moeite waard!

Het is mogelijk deel te nemen aan het gewichts controle programma in onze praktijk.

We berekenen het ideale gewicht van uw huisdier en adviseren u over geschikte voeding, de hoeveelheid voeding en mogelijke  tussendoortjes. Daarnaast geven we bewegingsadvies en  tips om spelletjes met uw kat of hond te doen.

 

  • Recente reacties