Zo maak je je hond blij

We willen allemaal een goede band met onze hond.  Als je de reclames moet geloven maak je je hond het aller-gelukkigst met verschillende soorten voer en kluifjes. Er zijn echter ook andere manieren om hem blij te maken. Honden  vinden extra aandacht heel leuk  en het versterkt de band tussen hond en baas.

Honden bezig houden met uitdagende spelletjes heeft veel  voordelen:

  • *Spelen voorkomt of verminderd stress.
  • *Door te spelen voelt je hond zich ook geestelijk voldaan en zal hij minder ongewenst gedrag vertonen.
  • *Veel spelletjes zijn ook geschikt voor honden die zich door een blessure of ziekte niet fysiek kunnen of mogen inspannen.
  • *Lichaamsbeweging helpt overgewicht voorkomen.

Afhankelijk van het karakter van de hond zijn er veel verschillende mogelijkheden om de je hond mentaal actief te houden:

Tijdens het uitlaten kan je spelletjes doen met je hond. Apporteren is natuurlijk bij iedereen bekend maar een bal of ander speeltje kan ook verstopt worden. Zoeken naar een gezinslid die zich verstopt heeft is natuurlijk ook heel leuk! Laat de hond z’n neus gebruiken!

Nieuwe commando’s aanleren kan op iedere leeftijd. Als honden wat ouder zijn duurt het misschien wat langer dan op de puppyleeftijd maar honden zijn nooit te oud om te leren. Samen nieuwe dingen leren geeft veel plezier en kan ook grote voordelen hebben bij lichamelijke verzorging en onderzoek.  (bijvoorbeeld: honden die geleerd hebben dat het leuk is op een andere ondergrond te staan gaan bij de dierenarts makkelijker op de weegschaal, verzorging van de poten is makkelijker bij een hond die een poot kan geven).

In huis kunnen ook zoekspelletjes worden gedaan, denk er ook eens aan om speeltjes wat hoger van de grond te verstoppen of verstop wat brokjes.  Speuren naar brokjes is  uitdagender dan ze direct uit de bak opeten.

Er zijn een hoop puzzels en speeltjes op de markt waarbij honden moeite moeten doen om hun beloning te pakken te krijgen.  Zoek op internet eens naar “hondenpuzzel”. Er is wat in iedere prijsklasse en met verschillende moeilijkheidsgraad.  Sommige speeltjes kunnen ook gebruikt worden om een complete maaltijd in aan te bieden.

Kijk hier voor een leuk filmpje van de hondenbescherming met verschillende voorbeelden van activiteitenspeelgoed: https://youtu.be/Xx31Lg_JExw

Of kijk op www.hondenbescherming.nl

Ga dan naar: ik heb een hond en vervolgens naar: bewegende hond.

 

 

 

  • Recente reacties