Euthanasie

Informatie

Een van de dingen die zeker is in het leven is dat er ooit een einde komt hieraan. Graag hebben we dat onze dieren oud worden. Het liefst natuurlijk ook zo gezond mogelijk. Helaas is niet voor ieder dier weg gelegd dat hij of zij pas overlijd op late leeftijd. 

Of uw dier nu jong of al oud is, de beslissing over wanneer het de juiste tijd is om te gaan blijft een hele moeilijke beslissing. Graag helpen wij u met deze moeilijke keuze, zodat het zowel voor u als voor uw dier op het juiste moment gebeurt. 

Zijn we niet te vroeg?

De vraag blijft altijd; Zijn we niet te vroeg? Dat is natuurlijk een lastige vraag. Want dieren kunnen helaas niet praten. Gelukkig zijn er een hoop handvatten om aan vast te houden.
Het blijft natuurlijk altijd van belang dat u de kleine dingen blijft herkennen bij uw dier.

Wanneer het juiste moment is hangt van meerdere factoren af. Wij kunnen u adviseren in wat wij zien, maar u kent uw dier het beste. Wij doen dit dus in samenspraak met u en uw gezin. Twijfelt u over de kwaliteit van leven van uw dier? Maak dan gerust een afspraak of kom eens langs. Wij nemen graag de tijd voor u en uw dier. 

De criteria van levenskwaliteit

De kwaliteit van leven bepaalt of het in de laatste fase nog de moeite waard is om door te leven. Maar wanneer is de kwaliteit niet meer goed genoeg en wat is dan de minimale kwaliteit van leven? Wij adviseren om met het gezin, een week lang, elke dag te bekijken of het leven nog een voldoende was voor uw dier. 
Om de keuze wat duidelijker te maken is er een lijst opgesteld. 

Dieren moeten vrij zijn:

  1. Van dorst, honger en onjuiste voeding.
  2. Van ongemak.
  3. Van pijn, verwondingen en ziektes.
  4. Van angst en chronische stress.
  5. Om hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Het moment van de afspraak en daarna

En dan is de dag daar. Na goed overleg is het moment gekomen dat uw geliefde dier en gezinslid in geslapen wordt. Wij nemen hier ruim de tijd voor en leggen duidelijk elke stap uit. 
Mocht u kind(eren) hebben is het verstandig om te vertellen dat uw dier dood gaat of overlijd. Het gebruik van ‘in slapen’ kan angsten geven bij kinderen. Ook hierin kunnen wij u adviseren. 

Het is goed om vooraf vast na te denken over wat u met uw dier wil als hij of zij is overleden. Er zijn vele opties. Uiteraard is het altijd een optie om uw dier thuis te begraven. De andere optie is dat uw dier naar het crematorium gaat. Wij zijn aangesloten bij Dierenuitvaartcentrum Ijsselstein. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk. Klik dus vooral even op de link om alle opties te bekijken.