Oog voor uw konijn

Uw vrolijke maatje

U kent uw konijn waarschijnlijk door en door. Wanneer hij niet lekker in zijn vel zit, merkt u dat direct. Omdat uw konijn deel uitmaakt van uw gezin, doet u er alles aan om uw dier weer snel beter te krijgen. Goede, medische zorg is daarbij niet weg te denken.

Van enkele aandoeningen kunt u het proces vertragen of zelfs voorkomen dat ze ziek worden. In het kader “voorkomen is beter dan genezen” vertellen wij u graag wat u kunt doen om de gezondheid van uw konijn zo goed mogelijk te ondersteunen.

Vaccineren

Konijnen kunnen gevaccineerd worden tegen twee, dodelijke virussen. Dit zijn Myxomatose en VHS/RHD.

Wat is Myxomatose:

  • Een virus dat wordt overgedragen door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Ook door direct contact kan besmetting plaatsvinden.
  • Zowel binnen- als buitenkonijnen kunnen worden besmet.
  • Klassieke symptomen zijn o.a. zwellingen aan de kop en snuit.
  • Een behandeling is niet mogelijk. Daarom is de afloop meestal dodelijk voor het konijn.


Wat is VHS/ RHD:

  • Een virus dat wordt overgedragen door direct contact met besmette, wilde konijnen of stekende insecten. Ook kan het vele maanden overleven in de omgeving. Zo kan het via hooi, groenvoer en kleding worden overgedragen.
  • Zowel binnen- als buitenkonijnen kunnen worden besmet.
  • Symptomen zijn meestal niet te zien. Het konijntje ligt plotseling dood in het verblijf.
  • Een behandeling is vaak niet mogelijk vanwege het snelle en dodelijke verloop.

Vanaf 5 weken leeftijd kunnen konijnen worden gevaccineerd tegen deze virussen. Om je konijn goed te beschermen dient de enting ieder jaar herhaald te worden. Tijdens de vaccinatie controleert de dierenarts ook een algemene controle uit waarbij vitale functies en het gewicht wordt gecontroleerd.

Voeding

Goede voeding is enorm belangrijk voor de gezondheid van uw konijn. Wordt uw konijn te dik, dan zal hij zich niet alleen slecht kunnen schoonhouden, maar komt dan ook vitaminen tekort wat kan leiden tot gebreksziekten.

Wat kunt u uw konijn dan wel geven:

Zorg dat een konijn onbeperkt toegang heeft tot hooi. Dit kan hij goed gebruiken voor het afslijten van zijn gebit en om het maag- darmkanaal op gang te houden.

Geef een konijn maximaal 20 gram voer per kilogram lichaamsgewicht. Ondanks dat de gekleurde voeding er leuk uitziet, adviseren wij de pelletbrok. Dit zijn geperstekorrels die allemaal dezelfde vorm en kleur hebben. Een voorbeeld van goede voeding is Science Selective.

Van sommige groenten kunnen cavia’s diarree krijgen. De hoeveelheid en de soort groenten wisselt per dier. Producten als andijvie, witlof en wortel(loof) zijn geschikt voor de cavia. Daarentegen kunt u alle ui-soorten (inclusief prei) en de meeste koolsoorten beter niet voeren.

Konijnen vinden fruit erg lekker. Helaas bevat het veel suikers die kunnen zorgen voor aantasting van het gebit. In beperkte mate is het wel een ware traktatie voor uw konijn.

Castratie

Een konijn als huisdier is erg leuk. Toch kan het diertje, vooral wanneer de hormonen opspelen, ongewenst gedrag gaan vertonen. Als u uw konijn niet wilt gebruiken om nazaten te produceren, adviseren wij om konijnen te laten castreren.

Het castreren kan vanaf een leeftijd van 16 weken en heeft de volgende voordelen:

  • Ze worden minder agressief
  • Ze worden onvruchtbaar
  • Verminderen het dekgedrag (mannetjeskonijnen)
  • Zijn sneller zindelijk (mannetjeskonijnen)
  • Kwaadaardige tumoren in de baarmoeder worden voorkomen (vrouwtjeskonijnen)
konijn-dierenkliniek-oog-in-al-utrecht-dierenarts-13

Gebit

Gebitsproblemen bij konijnen komen heel vaak voor. Normaalgesproken staan de tanden van een konijn recht op elkaar. Sluit het gebit goed op elkaar aan, en krijgt het dier de juiste voeding, dan slijten de tanden en kiezen tijdens het kauwen. Is dit niet zo? Dan groeien de tanden en kunnen voor klachten gaan zorgen. Uiteindelijk kan een konijn stoppen met eten.

Het is daarom belangrijk om regelmatig de tanden van uw konijn te controleren. Komt u voor de jaarlijkse vaccinatie? Dan controleren wij het natuurlijk ook even.

Is er sprake van een afwijkende stand, of eet het konijn slechter of kost het meer moeite? Kom dan zeker bij ons langs!

Wist u dat...

… de tanden van een konijn zijn hele leven door blijven groeien?

… het lichaamsgewicht van uw konijn een goede indicatie is of hij wel goed eet?

… wij daarom adviseren uw konijn regelmatig even op de weegschaal te zetten?

… konijnen hun zachte ontlasting opeten omdat daar essentiële voedingsstoffen inzitten?

Aanschaf en huisvesting

Voor u een konijn aanschaft is het verstandig informatie in te winnen. Er komt namelijk best wat kijken bij het houden van een konijn. Een goede website om kennis op te doen is het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren. 

konijn-dierenkliniek-oog-in-al-utrecht-dierenarts-14