Oog voor uw knaagdieren

Kleine maar fijne vriendjes

U kent uw knaagdier waarschijnlijk door en door. Wanneer hij niet lekker in zijn vel zit, merkt u dat direct. Omdat uw huisdier deel uitmaakt van uw gezin, doet u er alles aan om uw dier weer snel beter te krijgen. Goede, medische zorg is daarbij niet weg te denken.

Van enkele aandoeningen kunt u het proces vertragen of zelfs voorkomen dat ze ziek worden. In het kader “voorkomen is beter dan genezen” vertellen wij u graag wat u kunt doen om de gezondheid van uw knaagdier zo goed mogelijk te ondersteunen.

Voeding cavia

Goede voeding is enorm belangrijk voor de gezondheid van uw cavia. Wordt uw cavia te dik, dan zal hij zich niet alleen slecht kunnen schoonhouden, maar komt dan ook vitaminen tekort wat kan leiden tot gebreksziekten.

Wat kunt u uw cavia dan wel geven:

Zorg dat een cavia onbeperkt toegang heeft tot hooi. Dit kan hij goed gebruiken voor het afslijten van zijn gebit en om het maag- darmkanaal op gang te houden.

Geef een cavia maximaal 20 gram voer per kilogram lichaamsgewicht. Ondanks dat de gekleurde voeding er leuk uitziet, adviseren wij de pelletbrok. Dit zijn geperstekorrels die allemaal dezelfde vorm en kleur hebben.

Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken. Het is daarom enorm belangrijk dat uw cavia deze vitamine wel binnen krijgt. In sommige gevallen zit vitamine C verwerkt in cavia voer. U kunt het eventueel ook in tabletvorm geven, zoals bijvoorbeeld Rotor vit C 80 mg.

Van sommige groenten kunnen cavia’s diarree krijgen. De hoeveelheid en de soort groenten wisselt per dier. Producten als andijvie, witlof en wortel(loof) zijn geschikt voor de cavia. Daarentegen kunt u alle ui-soorten (inclusief prei) en de meeste koolsoorten beter niet voeren.

Cavia’s vinden fruit erg lekker. Helaas bevat het veel suikers die kunnen zorgen voor aantasting van het gebit. In beperkte mate is het wel een ware traktatie voor uw cavia.

dierenkliniek-oog-in-al-utrecht-knaagdieren-cavia-losstaand

Voeding rat

Goede voeding is enorm belangrijk voor de gezondheid van uw rat. Ratten kunnen snel dik worden. Dat willen we natuurlijk voorkomen. 

Teveel extra’tjes kan dit kleine knaagdier beter laten staan. Maar wat kan je een rat dan wel voeren?

Rattenvoer bevat alles wat een rat nodig heeft. Neem daarom geen algemeen voer voor knaagdieren. Dan komt een rat voedingsstoffen tekort.

Pellets zijn het allerbeste. Iedere pellet heeft dezelfde kleur en vorm. Dan weet je zeker dat je ratje krijgt wat nodig is.

Wil je soms toch iets extra’s geven? Een beetje groente of fruit kan je knaagdier vast waarderen. Vermijd wel de koolsoorten. 

Verder kan je een rat af en toe verwennen met een hard gekookt ei, stukjes brood, kleine stukjes vlees en noten.

Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij knaagdieren komen heel vaak voor. Normaalgesproken staan de tanden van een knager recht op elkaar. Sluit het gebit goed op elkaar aan, en krijgt het dier de juiste voeding, dan slijten de tanden en kiezen tijdens het kauwen. Is dit niet zo? Dan groeien de tanden en kunnen voor klachten gaan zorgen. Uiteindelijk kan een rat of cavia stoppen meten eten.

Het is daarom belangrijk om regelmatig de tanden van uw huisdier te controleren. 

De tanden en kiezen van sommige knaagdieren, zoals de cavia, groeien hun hele leven door. Bij de rat groeien enkel hun snijtanden.

Is er sprake van een afwijkende stand, of eet het diertje slechter of kost het meer moeite? Kom dan zeker bij ons langs!

dierenkliniek_oog_in_al_utrecht_knaagdier_knaagdieren_rat_muis

Aanschaf en huisvesting

Er zijn verschillende soorten knaagdieren die geschikt zijn om te houden als huisdier. De ene wat meer dan de ander. 

Het is daarom belangrijk om na te gaan voor wie het diertje bedoeld is (volwassene of kind) en waaraan het dier moet voldoen.

Niet alleen de karakters verschillen, maar ook de behoeften tussen de dieren. Denk hierbij aan het soort verblijf en de inrichting daarvan.

Daarnaast moet u rekening houden met bodembedekking en de dagelijkse verzorging.

Voor u een knaagdier aanschaft is het verstandig informatie in te winnen. Er komt namelijk best wat kijken bij het houden van een kleine knager.

Een goede website om kennis op te doen is het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren.