Hersengymnastiek voor uw hond

Informatie

U wilt de allerbeste band met uw hond. Als we de reclames moeten geloven, maakt u uw hond het gelukkigst met verschillende soorten kluifjes. Er zijn echter ook andere manieren die uw hond blij maken en bijdragen aan een goede relatie tussen dier en eigenaar.

Het bezig houden van uw hond met uitdagende spelletjes heeft veel voordelen:

  • Spelen voorkomt of verminderd stress.
  • Door te spelen daag je een hond ook geestelijk uit. Een geestelijk voldane hond zal minder snel ongewenst gedrag vertonen.
  • Veel spelletjes zijn ook geschikt voor honden die zich door een blessure of door ziekte niet fysiek kunnen of mogen inspannen.
  • Lichaamsbeweging helpt overgewicht tegen te gaan.

Commando's aanleren

Nieuwe commando’s aanleren kan op iedere leeftijd. Als honden wat ouder zijn duurt het misschien wat langer dan op de puppyleeftijd maar honden zijn nooit te oud om te leren. Samen nieuwe dingen leren geeft veel plezier en kan ook grote voordelen hebben bij lichamelijke verzorging en onderzoek. 

U kunt uw hond bijvoorbeeld leren om op andere ondergronden of verhogingen te staan. Leren ze dat dit leuk is, dan zal de tafel of weegschaal bij de dierenarts een stuk minder eng zijn.

Geeft uw dier makkelijk een pootje? Dat scheelt een hoop stress bij het knippen van de nagels.

Tijdens het wandelen

Tijdens het uitlaten kunt u spelletjes doen met uw hond. Apporteren is natuurlijk bij iedereen bekend maar een bal of ander speeltje kan ook verstopt worden. Zoeken naar een gezinslid die zich verstopt heeft is natuurlijk ook heel leuk! Laat de hond zijn neus gebruiken!

dierenarts-utrecht-oog-in-al-hersengymnastiek-braintrainers-hond

Zoekspelletjes en puzzels

In huis kunnen ook zoekspelletjes worden gedaan. Denk er ook eens aan om speeltjes wat hoger van de grond te verstoppen of verstop wat brokjes.  Speuren naar brokjes is  uitdagender dan ze direct uit de bak opeten.

Er zijn een hoop puzzels en speeltjes op de markt waarbij honden moeite moeten doen om hun beloning te pakken te krijgen.  Zoek op internet eens naar “hondenpuzzel”. Er is wat in iedere prijsklasse en met verschillende moeilijkheidsgraad. U kan ook zelf puzzels maken met spullen in huis. Denk hierbij aan een handdoek of deken, maar ook met kunststof bekers kan je een puzzel maken.
Sommige speeltjes kunnen ook gebruikt worden om een complete maaltijd in aan te bieden.

hersenspeeltjes1
hersenspeeltjes2