Tandenpoetsen bij de hond

Informatie

Net als bij mensen kan er op het gebit van uw hond tandplak ontstaan doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen. De tandplak is een zachte laag die gemakkelijk met een tandenborstel te verwijderen is. De tandplak zal, indien deze niet wordt verwijderd, omgezet worden in tandsteen. Tandsteen is een harde laag en is niet weg te poetsen.

Tandplak en tandsteen kunnen leiden tot gebitsproblemen zoals tandvleesontstekingen met, als gevolg, verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen elders in het lichaam (hartkleppen, nieren). Door het gebit dagelijks te verzorgen kunt u gebitsproblemen voorkomen.

Poetsen kan op verschillende manieren: met een gaasje, een vingertandenborstel of een hondentandenborstel.

Tandenpoetsen: Stap 1

Laat uw hond wennen aan de aanraking in de mond. Dit doet u door bovenlip op te tillen en tanden aan te raken. Neem dit al mee in de training vanaf dat uw hond een pup is.

dierenkliniek oog in al-utrecht-tandenpoetsen-hond-stap 1

Tandenpoetsen: Stap 2

Indien de hond dit goed toelaat kunt u gaan poetsen met een gaasje om uw vinger.

Wrijf met het gaasje over de tanden heen in een rustige poetsbeweging. 

dierenkliniek oog in al-utrecht-tandenpoetsen-hond-stap 2

Tandenpoetsen: Stap 3

Als de hond dit ook goed toelaat kunt u gaan poetsen met een (vinger)tandenborstel. Begin eerst met de hoektanden en hierna de andere tanden en kiezen.

Belangrijk is om tijdens het wennen en poetsen niets te forceren. Laat de hond regelmatig slikken.

Vergeet vooral niet goed gedrag te belonen!

Ontstaat er onverhoopt toch tandsteen? Dan is het verstandig om dit te laten verwijderen. Onder narcose trillen wij met een ultrasoon trilapparaat het tandsteen van de tanden. Sommige dieren hebben er meer aanleg voor dan anderen. Harde brokken helpen de tanden schoon te houden.

dierenkliniek oog in al-utrecht-tandenpoetsen-hond-stap 3
dierenkliniek oog in al-utrecht-tandenpoetsen-hond-stap 3.2