Vaccinatie hond

Informatie

Vaccineren is meer dan een prik geven tegen enkele, virale ziekten. De jaarlijkse vaccinatie is gekoppeld aan een gezondheidscontrole. Tijdens deze check-up controleren we onder andere lichaamsfuncties zoals ogen, hart, longen, oren en het gewicht.

Voor veel aandoeningen geldt; hoe eerder herkend hoe beter de behandelmogelijkheden.

Het vaccin zelf is natuurlijk ook erg belangrijk. De ziekten waartegen we vaccineren zijn nog niet te behandelen met medicatie en hebben vaak een slechte afloop. 

Vaccinatie: De grote cocktail

De cocktailenting staat bekend als de “grote” vaccinatie. Nadat de basis vaccinaties zijn gegeven, wordt de cocktail vaccinatie iedere drie jaar toegediend. 

De vaccinatie beschermt tegen Leptospirose, Distempervirus, Hepatitis Contagiose Canis, het Parvovirus en Para-Influenza.

Vaccinatie: De kleine cocktail

Wanneer de basis vaccinaties gegeven zijn, is het sterk het advies om jaarlijks te vaccineren. Eerder las u al dat de grote cocktail iedere drie jaar wordt gegeven. De tussenjaren krijgt uw hond de kleine cocktail.

De vaccinatie beschermt tegen het Para-Influenzavirus en Leptospirosis.

Vaccinatie: Kennelhoest

Wilt u uw hond wat extra bescherming geven tegen het virus wat kennelhoest veroorzaakt? Dan kunt u ervoor kiezen uw dier jaarlijks de kennelhoest vaccinatie te geven.

Anders dan bij de bovengenoemde ziekten, is kennelhoest geen letale aandoening en doorgaans goed te behandelen. Het is echter wel heel vervelend voor uw dier. Gaat u op cursus of gaat uw dier naar het pension? Dan is de kans groot dat deze vaccinatie een vereiste is.

Vaccinatie: Puppy DP

De allereerste vaccinatie die uw hond krijgt, is Puppy DP. Deze vaccinatie krijgt een pup op 6 weken leeftijd. Deze enting zal dan ook gegeven worden wanneer het diertje nog bij de fokker, onder moeders vleugels is.

De vaccinatie beschermt tegen het Distempervirus. Dit virus kennen we ook wel als Hondenziekte. Daarnaast biedt het vaccin ook bescherming tegen het Parvo-virus.

Vaccinatie: Parvo en Lepto

Om een pup direct bloot te stellen aan alle ziekteverwekkers, is niet verstandig. Na de vaccinatie op 6 weken, volgt op 9 weken de volgende vaccinatie.

De 9 weken vaccinatie beschermt tegen het Parvovirus en het virus dat Leptospirose veroorzaakt.

Vaccinatie: Rabiës

Gaat uw hond mee naar het buitenland of importeert u een hond vanuit het buitenland? Dan is de vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht.

De Rabiës vaccinatie kan worden gegeven vanaf drie maanden leeftijd. Voor die leeftijd mag een hond de landsgrens niet over. De enting moet minstens 21 dagen voor vertrek gegeven zijn en is 3 jaar geldig.

Vaccinatie schema's

Puppy

 

Leeftijd

Puppy DP

Parvo en Lepto

Grote Cocktail

Kennel
hoest

(KC)

Rabiës

6 weken

+

    
9 weken 

+

 

(+)

 
12 weken  

+

 

(+)

Pension/
cursus
 
   

+

 
Buitenland     

+

Volwassen hond

Tijdstip Kleine cocktailGrote CocktailKennel
hoest
(KC)
Rabiës
Jaarlijks 

+

 

(+)

 
Elke 3 jaar  

+

 

(+)

Pension/
cursus
 
  

+

 
Buitenland    

+