Vuurwerkangst

Informatie

Oudejaarsavond. Voor ons een feest, voor onze dieren een avond vol angst en stress. Helaas beperkt het afsteken van vuurwerk zich niet tot 31 december. Veel vaker wordt er vuurwerk afgestoken waarmee de angst toeneemt.

Ze kunnen niet verklaren waar de harde, onverwachte knallen en lichtflitsen vandaan komen. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. De hond associeert knallen met gevaar.

Als dit beperkt blijft tot 1 avond per jaar is dit heel vervelend maar nog te overzien. De kans bestaat alleen dat dieren de angst gaan generaliseren. Dit betekent dat ze dan niet alleen bang zijn voor vuurwerk maar ook voor bijvoorbeeld onweer of een dichtslaand autoportier. Dit kan zich steeds verder uitbreiden met de nodige problemen tot gevolg.

Verstoppen, paniek, vluchtgedrag, onzindelijk, niet willen eten of drinken. Zomaar wat symptomen die vuurwerkangst met zich mee kan brengen. Maar wat kunt u er aan doen?

Voorkomen is beter dan genezen

Een goede socialisatie van uw pup is van groot belang! Ook als de pup na oud en nieuw bij u in huis komt, is het heel belangrijk is om de pup te laten wennen aan geluiden die aan het eind van het jaar pas plaatsvinden, zoals vuurwerk.

Een goede hondenschool zal aandacht besteden aan dit onderwerp en kan u adviseren hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Trainen

Als uw hond erg angstig voor vuurwerk is kunt u in overleg met een hondenschool of gedragstherapeut starten met trainen om de angst te verminderen. Dit vraagt geduld en tijd maar het is wel een blijvende oplossing voor een anders jaarlijks terugkerend probleem. 

Begin het liefst al in de zomer met trainen. Tijdens de training kan uw hond baat hebben bij ondersteunende medicijnen.

Ondersteunende middelen

In sommige gevallen blijft de angst bestaan. Ondanks training, ontstaat er pure paniek bij onverwachte, harde geluiden. In dat geval kan het gebruik van ondersteunende middelen enorm helpen. Om net de scherpe randjes eraf te halen en meer rust te behouden kunnen volgende middelen geadviseerd worden.

Zylkene® en Adaptil® kunnen gebruikt worden om de angst te verminderen rond de jaarwisseling. Het is ook zinvol om deze middelen te gebruiken tijdens de trainingsperiode om de hond te ondersteunen.

 • Zylkene® is een voedingssupplement, de capsules of chews bevatten het melkeiwit alfa-casozepine dat rustgevend werkt.
 • Adaptil® verspreidt rustgevende feromonen. Dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw hond die mensen niet kunnen ruiken. De aanwezigheid van deze feromonen zorgt ervoor dat uw hond zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. Er is een verdamper, spray en halsband verkrijgbaar.
 • Daarnaast bestaat ook het Thundershirt. Het Thundershirt geeft een zachte constante druk. Dit heeft een kalmerend effect. Het effect geeft het effect van inbakeren. 

Kalmerende medicijnen:

Er zijn meerdere soorten kalmerende medicatie verkrijgbaar. Bijvoorbeeld: Pexion, Sileo en Alprazolam.

Dit zijn kalmerende middelen en verminderen angstgevoelens. Ook maakt het uw hond minder gevoelig voor geluiden en andere prikkels.

De middelen zijn in tabletvorm en in een pasta voor in de bek verkrijgbaar. Wij zullen met u bespreken welke keuze de beste is voor uw hond.

 

De medicatie moet gegeven worden voordat uw hond gestrest raakt. Anders slaat de medicatie te laat aan waardoor uw hond pas suf wordt als de knallen voorbij zijn. Zorg dus dat u hier op tijd aan denkt om het te halen.

Het is van belang dat u deze medicatie alleen op voorschrift van een dierenarts geeft en niet zelf de dosering verandert.

Kalmerende medicijnen: Acepromazine

Medicijnen met deze werkzame stof werd vroeger vaak gebruikt bij vuurwerkangst. Het wordt nog regelmatig in dierenwinkels verkocht. Ze worden aangeboden onder de merknamen Calmivet® en Vetranquil®. Uw hond wordt er slaperig van, waardoor hij rustiger lijkt. 

Uit onderzoek blijkt dat de hond juist gevoeliger wordt voor geluiden bij Acepromazine gebruik. Door de werking van het middel is uw hond niet meer in staat om weg te lopen. De angst voor harde geluiden zal dus alleen maar toenemen.

Daarom raden wij het gebruik van acepromazine af.

Op oudejaarsavond

Zorg voor een veilige plek voor uw hond

 • Laat uw hond niet alleen.
 • Laat het licht aan en doe de gordijnen dicht.
 • Doe de radio of tv aan.
 • Sluit alle ramen en deuren.
 • Geef de hond een kluif of speeltje ter afleiding.
 • Laat uw hond aangelijnd uit, zodat hij niet weg kan rennen als hij schrikt.
 • Ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten.
 • Beloon bij goed gedrag, bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt.
 • Straf uw hond niet bij angstig gedrag.
 • Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige plaats, waar geen vuurwerk is, zodat uw hond lekker moe is.
 • Geef als het nodig is kalmerende medicijnen

Voor nog meer goede tips, verwijzen wij u naar de website van het LICG.

dierenkliniek oog in al utrecht - vuurwerk - angst - vuurwerkangst