Overgewicht bij de kat

Informatie

Steeds meer huisdieren kampen met overgewicht of obesitas. Naar schatting is maar liefst 35% van de katten en honden in Nederland te dik. Net als bij mensen brengt dit bij dieren ook gezondheidsrisico’s met zich mee.

Overgewicht ontstaat als dieren te veel eten en te weinig bewegen.  De energie inname door de voeding is groter dan nodig. Deze overtollige energie slaat het dier op in de vorm van lichaamsvet. 

Hierdoor wordt uw hond of kat te dik. Na castratie heeft een hond of kat 25% minder energie nodig uit de voeding dan voor de ingreep. Dat is een reden om na de castratie extra alert te zijn op het handhaven van een gezond gewicht.

Het is vaak moeilijk om de smekende blik van uw kat of hond te weerstaan als hij om iets lekkers bedelt. En het is fijn om je huisdier te verwennen met een extra lekker hapje op z’n tijd. Maar de gezondheidsrisico’s die dit op de lange termijn met zich meebrengt, zijn minder leuk voor dier en baasje.

Risico's overgewicht

De voornaamste risico’s bij overgewicht zijn:

  • Suikerziekte
  • Gewrichtsklachten
  • Ademhalingsziekten
  • Hart- en vaatziekten
  • Verminderde levensverwachting
  • Urineweg problemen 

Het overgewicht zorgt voor een grote belasting op de gewrichten met pijn en slijtage als gevolg. Hierdoor wordt uw kat belemmerd in het bewegen. Omdat bewegen moeilijk en pijnlijk is zal uw huisdier nog minder gaan bewegen en wordt er nog minder energie verbruikt. Het dier belandt in een vicieuze cirkel.

De levensverwachting van een gezond, slank dier ten opzichte van een dier met overgewicht is 2 jaar. En eerder afscheid nemen van uw kat wilt u natuurlijk niet. Houdt daarom uw poes of kater netjes op gewicht.

dierenkliniek oog in al-overgewicht-obesitas-kaart

Hulp bij het bereiken van een gezond gewicht

U bent van harte welkom om uw huisdier bij ons te komen wegen, dit is kosteloos.

Als u uw huisdier van jongs af aan regelmatig weegt is het makkelijker om een gezond gewicht te handhaven en op tijd in te grijpen bij overgewicht. Dit helpt bovenstaande risico’s te beperken.

Wanneer we constateren dat er sprake is van overgewicht of obesitas kunnen we u helpen uw huisdier te laten afslanken. Dit vraagt geduld en inzet, maar is altijd de moeite waard!

Het is mogelijk deel te nemen aan het “gewichts controle programma” in onze praktijk.

We berekenen het ideale gewicht van uw huisdier en adviseren u over geschikte voeding, de hoeveelheid voeding en mogelijke tussendoortjes. Daarnaast geven we bewegingsadvies en tips om spelletjes met uw kat of hond te doen.