Spelen met uw kat

Informatie

Overgewicht, stress en verveling zijn veelvoorkomende problemen bij katten. Dit zijn complexe problemen om op te lossen. Het kan helpen om je kat spelletjes aan te bieden. Dit houd katten actief en je komt tegemoet aan hun natuurlijke behoeft om te jagen

Zeker voor katten die niet naar buiten gaan is het belangrijk om te kijken of de omgeving stimulerend genoeg is. Verveling kan namelijk voor ongewenst gedrag zorgen, dit is vervelend voor de eigenaar maar vooral ook voor de kat zelf. Het is een teken dat hij/zij zich niet fijn voelt!

Favoriete speelgoed

Iedere kat is anders en het is soms best lastig om te achterhalen voor welk speelgoed jouw kat warmloopt. Maar er zijn heel wat spelletjes te bedenken die weinig moeite en geld kosten, gewoon uitproberen dus!

Daarnaast spelen katten graag met hele algemene voorwerpen of met streepjes licht en schaduw. Let hierbij wel op dat katten gefrustreerd kunnen raken als ze niks kunnen vangen. zorg dat je dus altijd afsluit met een speeltje of bal die de kat wel kan vangen.

Voorbeelden van speeltjes zijn:

  • Een propje papier of aluminiumfolie
  • Een speelgoedmuis
  • Een touwtje
  • Een speeltje aan een hengel
  • Een interactieve baan
  • Een kartonnen doos (al dan niet gevuld met snippers papier)
  • balletjes (speciaal voor katten)

Voedsel

Katachtigen in het wild jagen om hun voedsel te bemachtigen, dat is een groot verschil met onze huiskatten. Ze krijgen hun eten kant en klaar in een bakje, daar hoeven ze verder niets voor te doen. Als eten bemachtigen zo makkelijk is neemt de kans op overgewicht toe en zullen katten zich eerder vervelen. Als katten meer moeite moeten doen om hun eten te bemachtigen kom je tegemoet aan hun natuurlijke gedrag.

Brokjes kunnen worden aangeboden in een brokjesbal of -piramide. Dit zijn speeltjes die gevuld kunnen worden met brokjes. De kat moet er tegenaan tikken of mee rollen om de brokjes eruit te halen. 

Er zijn ook verschillende puzzels te koop. Deze kunnen gevuld worden met brokjes. De kat moet onderzoeken hoe hij het eten kan bemachtigen.

Brokjes verstoppen in een prop papier of doos gevuld met wc rolletjes of snippers is ook een mogelijkheid. Op internet zijn nog veel  ideeën om zelf te vinden om zelf kattenspeelgoed te maken.

Let erop dat de totale aangeboden hoeveelheid voedsel per dag wel in balans blijft, dus niet een normale hoeveelheid in het bakje aanbieden en daarnaast ook speeltjes vullen met voedsel, dit werkt overgewicht juist in de hand.

Op jacht!

Jagen is voor katten natuurlijk gedrag.  Probeer dit gedrag uit te lokken, in deze blog op de website van de praktijk voor kattengedrag  lees je hoe je dat doet door te spelen:

dierenkliniek-utrecht-oog in al-spelen-kat