Vaccinatie kat

Informatie

Vaccineren is meer dan een prik geven tegen enkele, virale ziekten. De jaarlijkse vaccinatie is gekoppeld aan een gezondheidscontrole. Tijdens deze check-up controleren we onder andere lichaamsfuncties zoals ogen, hart, longen, oren en het gewicht.

Voor veel aandoeningen geldt; hoe eerder herkend hoe beter de behandelmogelijkheden.

Het vaccin zelf is natuurlijk ook erg belangrijk. De ziekten waartegen we vaccineren zijn nog niet te behandelen met medicatie en hebben vaak een slechte afloop. 

Vaccinatie: Kattenziekte

Nadat de basis vaccinaties zijn gegeven, wordt uw kat iedere drie jaar gevaccineerd tegen Kattenziekte

De vaccinatie beschermt tegen het Feline Panleukopenie Virus.

Vaccinatie: Niesziekte

Wanneer de basis vaccinaties gegeven zijn, is het sterk het advies om jaarlijks te vaccineren. Eerder las u al dat het vaccin voor Kattenziekte iedere drie jaar wordt gegeven. De tussenjaren krijgt uw kat de enting tegen Niesziekte.

De vaccinatie beschermt tegen het Feline Calicivirus en het Feline Herpesvirus.

Vaccinatie: BB

Wilt u uw kat wat extra bescherming geven tegen het virus wat een vorm van Niesziekte veroorzaakt? Dan kunt u ervoor kiezen uw dier jaarlijks de vaccinatie tegen Bordetella Bronchispetica te geven.

Anders dan bij de bovengenoemde ziekten, is deze variant geen letale aandoening en doorgaans goed te behandelen. Het is echter wel heel vervelend voor uw dier en kan chronisch worden. Gaat u op cursus of gaat uw dier naar het pension? Dan is de kans groot dat deze vaccinatie een vereiste is.

Vaccinatie: Rabiës

Gaat uw kat mee naar het buitenland of importeert u een kat vanuit het buitenland? Dan is de vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht.

De Rabiës vaccinatie kan worden gegeven vanaf drie maanden leeftijd. Voor die leeftijd mag een kat de landsgrens niet over. De enting is 3 jaar geldig.

Vaccinatie schema's

Kitten

Leeftijd
(in weken)

Kattenziekte

Niesziekte

Bb

Rabiës

9 

+

+

(+)

 
12 

+

+

 

(+)

Pension   

+

 
Buitenland    

+

Volwassen kat

Tijdstip 

Kattenziekte

Niesziekte

Bb

Rabiës

Jaarlijks  

+

(+)

 
Elke 3 jaar 

+

  

+

Pension   

+

 
Buitenland    

0+