Vakantie, pension en stress momenten

Informatie

Gaat u op vakantie? Dan heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor uw huisdier. Misschien gaat uw kat mee op reis of maakt u gebruik van een pension.

Hoe dan ook, er moet iets geregeld worden om uw beste vriend voor te bereiden op de vakantieperiode.

In beide gevallen worden er voorwaarden gesteld aan het bezoek van uw huisdier. Dit zal voornamelijk bestaan uit vaccinaties.

In sommige gevallen kan het ook wat meer omvatten. Kom niet voor onplezierige verassingen te staan. Een goed begin van de vakantie start thuis.

Mee op vakantie

Gezellig, de kat gaat mee op vakantie. U bereid zich in gedachten al voor. U neemt natuurlijk een riempje mee, brokken, een speeltje, de water- en voerbak. De reismand om uw dier in te vervoeren. En niet te vergeten het favoriete speeltje.

Eigenlijk bent u in gedachten al een stap te ver. Want mag uw kat de grens wel over? Gebruik in ieder geval de vakantie checklist. Importeisen verschillen per land en kunnen voortdurend veranderen.

Wanneer u in Nederland blijft, kunt u ervan uitgaan dat er geen aanvullende vaccinaties nodig zijn. In sommige gevallen kan dit wel tot de eisen van een vakantiepark o.i.d. behoren. Lees u daarom altijd goed in.

 • Europees dierenpaspoort; deze is verplicht voor fretten, honden en katten.
 • Chippen; verplicht voor fretten, honden en katten.
 • Rabiësvaccinatie; verplicht voor fretten, honden en katten. Voor de meeste landen moet deze minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden.
 • Voor sommige landen zijn er aanvullende eisen, deze kunt u vinden op www.licg.nl.
 • Teken, hartworm en zandvliegen;  afhankelijk van het gebied waar u naar toe gaat, is het verstandig om uw dier hiertegen te beschermen. Wij geven u graag advies over de beste middelen.
 • Heeft uw dier last van misselijkheid door reisziekte hier is medicatie voor. Dit zorgt ervoor dat uw dier niet meer misselijk is en dus ook niet meer gaat speekselen en/of braken.

Naar het pension

Een huisdier meenemen op vakantie is niet altijd mogelijk. En daarbij kan het voor zowel uzelf als uw kat alles behalve praktisch zijn. Misschien regelt u thuis wel een oppas voor uw viervoeter. Veel vaker zien we dat de kat zelf ook op vakantie gaat, alleen dan in eigen land. Gezellig naar het pension!

Katten die het gewend zijn vinden het vaak helemaal niet erg om naar een pension te gaan. Ze krijgen voldoende aandacht en rust. Kent uw kat het dierenpension nog niet? Dan is het verstandig om uw huisdier af en toe een dagje op proef te laten gaan.

 • Vaccinaties: heeft uw dier alle nodige vaccinaties voor het pension? Bij de hond is vaak de neusenting van kennelhoest verplicht. Bij de kat de neusenting tegen Bordetella Bronchiseptica.
 • Teken, vlooien en wormen: behandel uw dier tegen teken en vlooien voor dat hij naar het pension gaat en behandel uw dier voor en na het bezoek aan het pension voor wormen. Wij geven u graag advies over de beste middelen.
 • Aanvullende eisen: check altijd ruim van te voren bij het pension of u aan al hun eisen heeft voldaan.

Stress momenten

Naast vakantie zijn er meer stressvolle momenten in het jaar. Denk hierbij aan verhuizingen, nieuwe gezinsleden en de feestdagen. 

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om dit soort stressvolle momenten te trainen met uw kat. Wij adviseren om vanaf kleins af aan te trainen met het laten langskomen van mensen en het laten horen van harde (knal) geluiden. Op deze manier kan uw kat er aan wennen dat dit soort veranderingen niet eng zijn. 

Is er, ondanks de training, toch spanning/angst bij een van deze gebeurtenissen dan kan het helpen om uw kat te ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren.

 • Zylkene® is een voedingssupplement, de capsules bevatten het melkeiwit alfa-casozepine dat rustgevend werkt.
 • Feliway® verspreidt rustgevende feromonen. Dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw kat die mensen niet kunnen ruiken. De aanwezigheid van deze feromonen zorgt ervoor dat uw kat zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. Er zijn 3 soorten verkrijgbaar. de Classic, Friends en Optimum. Het is verkrijgbaar als verdamper of als spray. 
 • Thundershirt® is een soort shirt dat een zachte constante druk geeft. Dit heeft een kalmerend effect op de meeste katten die angstig zijn. Het effect van inbakeren is wat wordt gezien bij dieren. dit kan op korte termijn gebruikt worden omdat het direct op het lichaam de drukpunten raakt wat de rust geeft.