Het vervoeren van uw kat

Informatie

Katten zijn thuis op hun best. Ze zijn gehecht aan de stabiliteit die ze krijgen vanuit hun omgeving.

Wanneer een kat (tijdelijk) ergens anders heen moet, verloopt dat doorgaans niet zonder slag of stoot. Best lastig als u uw kat toch moet vervoeren.

De dierenarts is doorgaans het minst favoriete reisdoel van uw kat. Het is een stressvolle gebeurtenis en vaak voelt de kat zich al niet lekker, je gaat niet voor niets naar de dokter.

Maar ook als uw kat alleen voor een vaccinatie komt zorgen de vreemde geuren en geluiden al voor spanning en stress.

De reismand

Vaak begint de spanning al thuis, ver voor het vervoeren zelf. Het mandje komt tevoorschijn en de kat weet al wat dit betekent; naar de dierenarts. Door de kat langzaam aan het mandje te laten wennen en het juiste type mandje te gebruiken kan deze spanning voor een groot deel worden verminderd.

Wat is het juiste type mandje: Kies bij voorkeur voor een kunstof mandje die aan de bovenzijde kan worden geopend (op foto rechtsboven). Een rieten mandje ziet er leuk uit, maar als de kat er niet zelf uit wil komen, is ze er erg moeilijk uit te krijgen. Dit zorgt er voor dat de spanning nog verder oploopt.

Zorg ervoor dat het mandje schoon is en dat er een handdoek of dekentje inligt. Dit ligt lekker zacht en ruikt vertrouwd.

dierenkliniek-oog-in-al-vervoeren-reismand-kat

Wennen voor succesvol vervoeren

Neem veel tijd om de kat aan het mandje te laten wennen. Laat het mandje het liefst staan op een plek waar de kat het regelmatig ziet en er eventueel zelfs in kan gaan liggen. Laat het deurtje open en maak er een aangenaam plekje van. Leg regelmatig een speeltje of iets lekkers vlakbij of voor in het mandje.

Als de kat er naar toe gaat is dit natuurlijk heel fijn maar besteed er geen aandacht aan. Als hij/zij er niet op af gaat is dit ook prima. Herhaal dit net zo lang totdat de kat graag gaat kijken of er weer iets leuks te vinden is bij het mandje. Nu kan je het lekkers of het speeltje in het mandje leggen om uit te lokken dat de kat helemaal het mandje in gaat. Blijf dit herhalen totdat dit ook vertrouwd voelt voor de kat.

Nu kan je proberen het deurtje dicht te doen. Let steeds op de houding van de kat. Als hij/zij zichtbaar gespannen is gaat het te snel. Dan is het beter om weer een stapje terug te doen.

Zorg steeds voor afleiding door een leuk speeltje of iets lekkers. Zo bouw je langzaam aan een positieve associatie met het mandje. Als het sluiten van het mandje goed gaat kan je kijken hoe de kat reageert als het mandje wordt opgetild. Bouw dit stapje voor stapje op totdat je een stukje met het mandje kan lopen. Uiteindelijk kan je oefenen met het in de auto zetten en zelfs een stukje rijden. Blijf steeds rustig tegen de kat praten.

Deel het oefenen op in hele kleine stapjes en oefen zeker niet te lang achter elkaar.